O gotowaniu słów kilka

Wpis

piątek, 08 listopada 2013

Ratatuj z dodatkami

Nie ma co ukrywać, bajkę "Ratatuj" oglądałam i podobała mi się bardzo - a także zrobiła ogromnego smaka na samą potrawę. Potrawa jest pyszna, można jeść ją z różnymi dodatkami i nawet wielbicielom mięsa powinna przypaść do gustu ;)

 

Składniki:

- bakłażan;

- cukinia;

- cebula;

- pomidory;

- papryka;

- marchewka - opcjonalnie;

- czosnek;

- oliwa z oliwek;

- zioła: bazylia, zioła prowansalskie, cząber, tymianek;

- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra.

 

Uwaga: warzyw bierzemy tyle, ile przejemy i ile lubimy :) Na dwie osoby będą to m.in. dwie papryki, jeden bakłażan, dwie (małe) cukinie, dwie cebule, trzy pomidory, kilka zabków czosnku.

 

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy warzywa. Bakłażana i cukinię obieramy (młodą cukinię można zostawić ze skórką), kroimy w plastry, sypiemy solą i odkładamy na ok. 15-30 minut, aby puściły sok. Na pomidorach delikatnie nakrajamy krzyżyk (na dole pomidora), tak, aby przeciąć skórkę, po czym wkładamy je do wrzątku na parę minut. Paprykę kroimy w dość cienkie paski, czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę kroimy w tzw. piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Po paru minutach wylewamy wrzątek z pomidorów, przelewamy je zimną wodą i zdejmujemy skórkę; następnie kroimy pomidory w dużą kostkę. Cukinię i bakłażana płuczemy i możemy pokroić również w dużą kostkę.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wsypujemy nieco papryki słodkiej i ostrej i mieszamy energicznie, aby się nie przypaliła. Na to wrzucamy paprykę, a gdy ta się zeszkli - czosnek. Zanim czosnek zbrązowieje, dorzucamy paprykę i smażymy kilka minut. Następnie wrzucamy bakłażana i cukinię oraz marchewkęi w razie potrzeby dolewamy nieco wody - przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając, na niedużym ogniu.  

3. Gdy papryka będzie miękła, dodajemy pomidory. Mieszamy i dusimy do momentu, gdy pomidory prawie będą się rozpadać - jeśli wody jest za dużo, odkrywamy garnek. Dodajemy przyprawy, zioła (u nas po pół łyżeczki każdego z ziół + sól i pieprz do smaku).

 

Podajemy oczywiście ciepłe :) W naszym wydaniu ratatuj był podany ze zwiniętymi w rulon naleśnikami (tutaj przepis) z żółtym serem, obtoczonymi w jajku i bułce tartej i przysmażonymi na chrupiąco. 

 

Smacznego!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
steveland
Czas publikacji:
piątek, 08 listopada 2013 18:20

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Darmowe liczniki

Opcje Bloxa