O gotowaniu słów kilka

Wpis

niedziela, 05 maja 2013

Duszona ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

Ryba stanowi zdrowy element naszej diety - staram się ją jeść przynajmniej raz w tygodniu. Jako że nie mam piekarnika, a nie zawsze mam ochotę na rybę smażoną - tym razem będzie o duszonej w sosie :)

Do przepisu potrzebujemy:

- ryby (na 2 osoby wystarczyły dwa filety soli);

- małej śmietany 18%;

- koperku;

- niecałej szklanki bulionu warzywnego;

- cebuli;

- czosnku;

- soku z cytryny;

- masła.

1. Rybę rozmrażamy, jeśli to konieczne, myjemy, odsączamy; kroimy w mniejsze kawałki, nacieramy z każdej strony pieprzem oraz solą, a także delikatnie kropimy sokiem z cytryny.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie posiekany drobno czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę; przysmażamy do momentu, gdy cebula się nie zeszkli.

3. Na warstwę cebuli i czosnku kładziemy kawałki ryby, a zaraz potem zalewamy gorącym bulionem tuż powyżej warstwy ryby i przykrywamy, aby całość nieco się podgotowała.

4. Po paru minutach dodajemy do duszącej się już ryby śmietanę wymieszaną z koperkiem i przyprawami (tutaj wedle uznania).

5. Pod przykryciem dusimy rybę w sosie przez paręnaście minut, co jakiś czas mieszając i pilnując, aby ryba się nie rozpadła.

Podajemy gorące, w naszym przypadku - z ryżem i gotowanymi różyczkami brokułów :) 

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
steveland
Czas publikacji:
niedziela, 05 maja 2013 23:23

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Ewa napisał(a) z dynamic-78-8-83-138.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/01/16 15:20:32:

    Pyszna ryba, zrobiłam z tym samym zestawem - brokuły i ryż. Będę na pewno robić częściej w ten sposób.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Darmowe liczniki

Opcje Bloxa